KADYANİLİK

HİNDİSTANDA BİR DİN : AHMEDİYYE   (KADYANİLİK)

Bu gurubun kurucusu Milâdî 26 Mayıs 1908 de ölen Mirza Gulam Ahmed el-Kadyanî´dir. Bu kişi, Lahor şehrinden, yaklaşık altmış mil uzakta bulunan «Çadiyan» da doğmuş ve Ölümünde de oraya defnedilmiştir. Mezarının üstünde «Mirza Gulam Ahmed el-Mev´ud» yani, vaadedilen Mirza Gulam Ahmed, yazılıdır. Bunun mânası şudur: «Şeriatı ihya edeceği ve kıyamet gününde in­sanları kabul ettireceği vaadedilen mehdi» yani, insanları cennetle müjdeleyen.

Gulam Ahmed, Keşmir´in yakınında bulunan «Serencar» deni­len yerde, velilerden biri olduğunu iddia ettiği «Yusuf Asaf» ismin­de birinin kabrini bulduktan sonra, Hindli müslümanlar arasında nü­fuzunu yaymaya başladı.

Guîam Ahmed, bu mezarın Hz. İsa´ya ait olduğunu iddia etti. Ve Hz. İsa´nın, başka birisine benzetilmesi üzerine asılmaktan kurtul­duğunu ve Yahudilerden kaçarak oraya geldiğini, ölünceye kadar orada kaldığım ve oraya defnedildiğini söyledi.

Gulam Ahmed, iddialarını tarihi olaylarla ispata çalıştı. Burada­ki iddiasında, Kur´an-ı Kerim´in ifade ettiği bir gerçeği de dolayısiyle kabullenmiş oldu ki, o da; Yahudilerin, Hz. İsa´nın göklere çıkarıl­malarıdır. Gulam Ahmed, bu iddiası ile Hz. isa´nın göklere çıkara­madığını,, yeryüzünde oraya defnedildiğini ortaya atmış oluyor.

Gulam Ahmed, Allah tarafından gönderilen bir peygamber ol­duğunu iddia eder. Kendisinin peygamber oluşunun, Hz. Muhammed (S.A.V.)´in «son peygamber» oluşuyla çelişmediğini söyler. Çünkü Gulam, «Peygamberlerin Sonuncusu» mânâsına olan «Hâtemunnebiyyîn» ifadesini şu şekilde yorumlar: «Ondan sonra gelen her peygam­ber, onun mührü ve kabul etmesiyle gelir. Ve onun şeriatını diriltir ve yeniler.

 Gu­lam, önce Hz. İsa´nın ruhunun kendisine intikal ettiğini ve Allah´ın, kendisine girdiğini iddia ederken, daha sonra Hz. Muhammed´in pey­gamberliğinin gölgesi altında peygamberlik iddiasıyla yetinmiştir.

Ana Özellikler:
1. Cihadı reddederler.
2. Ebedi cehennem azabını reddederler.